Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Πρώην Νομάρχης Εύβοιας απειλεί το ΥΠΕΣ με στέρηση ενημερότητας

Ποσό 435.000 ευρώ, όσα δηλαδή του χρωστά από τη δόση του 2011 από τους παρακρατηθέντες πόρους, απαιτεί από το ελληνικό Δημόσιο ο πρώην  Νομάρχης Εύβοιας Λάζαρος Κυρίζογλου, που σήμερα είναι Δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης Θεσσαλονίκης.

Με μια απόφαση – σταθμό, το δημοτικό συμβούλιο εξουσιοδότησε τις οικονομικές υπηρεσίες του να προβούν στη σύνταξη χρηματικού καταλόγου σε βάρος του υπουργείου Εσωτερικών για την καθυστέρηση απόδοσης του 50% της δόσης του 2011 των παρακρατηθέντων πόρων των δήμων παρελθόντων ετών.
«Με το άρθρο 27 του Ν 3756/2009 καθορίσθηκε ότι οι πάσης φύσεως οφειλές του ελληνικού Δημοσίου προς τους ΟΤΑ, που αφορούν τους παρακρατηθέντες πόρους μέχρι και το έτος 2008, θα εξοφληθούν σε οκτώ ετήσιες ισόποσες δόσεις. Μέχρι σήμερα οι δήμοι πήραμε τη δόση του 2009 και του 2010. Ωστόσο, η κυβέρνηση μας έδωσε μόνο το 50% της δόσης του έτους 2011, η οποία μάλιστα ήρθε και καθυστερημένα, δηλαδή τον Απρίλιο αντί για τον Ιανουάριο. Ετσι, ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης πήρε μόνο 435.388,21 ευρώ, ενώ άλλα τόσα του οφείλονται», εξηγεί ο δήμαρχος Λάζαρος Κυρίζογλου, που ανοίγει νέους δρόμους στη διεκδίκηση των πόρψν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Παράβαση καθήκοντος
Ωστόσο, ο συγκεκριμένος δήμος δεν περιορίζεται στην... αναμονή. Ετσι, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να φερθεί στο ελληνικό Δημόσιο όπως σε οποιονδήποτε οφειλέτη. Οπως εξηγεί ο κ. Κυρίζογλου, «το ελληνικό Δημόσιο έχει προς το δήμο μας αναγνωρισμένη με νόμο οφειλή. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, ο δήμος πρέπει να κυνηγά να εισπράξει τα χρήματα που του οφείλονται. Σύμφωνα μάλιστα με το άρθρο 277 του “Καλλικράτη”, αν ο δήμαρχος, οι αιρετοί, αλλά και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δε δείξουν τη δέουσα επιμέλεια για την είσπραξη των χρημάτων αυτών, παραπέμπονται κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος και καταλογίζονται τα ποσά αυτά σε βάρος τους. Κατά συνέπεια ο δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης προέβη στη σύνταξη χρηματικού καταλόγου σε βάρος του υπουργείου Εσωτερικών και ζητά, όπως και από όλους τους πολίτες, να πληρώσει την οφειλή του».
Η ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...