Πέμπτη 1 Αυγούστου 2013

ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΑΡΩΓΟ ΤΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ: Μείνετε συντονισμένοι…!

Ευχαριστούμε όλους όσους συνέβαλαν (συμμετέχοντες στα σεμινάρια, εκπαιδευτές, εθελοντές, χορηγούς, ΜΜΕ κλπ.) στην υλοποίηση του πιλοτικού προγράμματος “Αναζήτηση Εργασίας με Αρωγό τη Βιβλιοθήκη” στις Βιβλιοθήκες Λιβαδειάς, Χαλκίδας, Αταλάντης και Ιτέας από 9 Απριλίου μέχρι 25 Ιουνίου 2013!

Το πρόγραμμα θα είναι  και πάλι “παρών” λίαν συντόμως! Ανανεωμένο, και προσαρμοσμένο βάσει των συμπερασμάτων μετά την εκτίμηση και μελέτη των δεδομένων της πιλοτικής φάσης.

Το Σεπτέμβριο θα ανακοινωθεί η συνέχεια…. Αλλά έως τότε μπορείτε να ενημερώνεστε για νέα και ειδήσεις από την αγορά εργασίας από to site μας http://jobsearch.futurelibrary.gr,  το “αδελφικό” content curation ιστότοπο μας “Job Search Library” (http://www.scoop.it/t/job-search-library), αλλά και το blog μας (http://goo.gl/PRmYna)!.

Και φυσικά μπορείτε να δηλώσετε από τώρα συμμετοχή στα σεμινάρια εδώ: http://goo.gl/5Nuh2a

Ή επικοινωνήστε μαζί μας: http://goo.gl/pmHXIB

Μείνετε λοιπόν συντονισμένοι…  Εδώ είμαστε!

Αικατερίνη Κεράστα, συντονίστρια του προγράμματος

Χαλκίδα: Είπε αντίο στην Νέα Δημοκρατία γιατί έχει παιδί να μεγαλώσει!

Πρόκειται για την Σίσσυ Λύτρα που από τα δεκαοχτώ της είναι στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας. Ο οικονομικός μαρασμός της χώρας μας, την οδήγησε σε αυτή της την απόφαση. "Έχω να μεγαλώσω ένα μικρό παιδί και δεν θέλω να... είμαι υπεύθυνη για αυτό που θα συναντήσει όταν ενηλικιωθεί" είπε στο evianews. 

Για είκοσι ολόκληρα χρόνια η Σίσσυ ήταν στο συμβούλιο της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Χαλκίδα.

"Το κόμμα στο οποίο γαλουχήθηκα, το κόμμα του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ δεν έχει καμία σχέση με την τωρινή Ν.Δ. " τονίζει στο δελτίο τύπου .

Στα μονοπάτια της αντίστασης και της ανθρωπιάς

Ο Σταμάτης Κατσάτος με τη γυναίκα του και την κόρη του Φιλίτσα
ΤΟΥ JIM CLAVEN - ΑΠΟΔΟΣΗ: ΕΥΓΕΝΙΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Σε ένα προάστιο της Μελβούρνης, στην μακρινή Αυστραλία,  ζει σήμερα η Φιλίτσα Λεονάρδου. Έχει καθίσει στον άνετο καναπέ της έτοιμη να ταξιδέψει, νοερά τουλάχιστον, στην Εύβοια, την πατρίδα της. Καθώς στρέφει τα μάτια της στο ταβάνι, η σκέψη της παίρνει το δικό της δρόμο. Στα παιδικά της χρόνια οδηγεί αυτό το μονοπάτι. Ήταν δύσκολα χρόνια εκείνα. 

Ο κυρ-Σταμάτης Κατσάτος, είναι 35 χρόνων. Είναι επιπλοποιός. Ζει στον Αλμυροπόταμο Νότιας Εύβοιας με τη γυναίκα και τα πέντε του παιδιά. Είναι ο πατέρας της Φιλίτσας ο κυρ-Σταμάτης. Οι εποχές είναι ύποπτες. Tο ξέρει, αλλά αρνείται να ενδώσει στις σκοτεινές προβλέψεις που τα μαντάτα γεννούν στο μυαλό του.

Κι όμως οι σκοτεινές προβλέψεις γίνονται πραγματικότητα. «Τα κακά νέα πάντα φθάνουν πιο γρήγορα από τα καλά» λέει η Φιλίτσα. «Ήταν βράδυ όταν μπήκε ο πατέρας μου στο σπίτι. Και δεν είχε καλά νέα. ‘Οι Γερμανοί μπήκαν στη Ελλάδα’ ανακοίνωσε στη μάνα μου’. Τα λόγια του ακολούθησε μία ατέλειωτη σιωπή. Ήταν η σιωπή που φέρνει ο φόβος, η αβεβαιότητα, ο πόλεμος» λέει η Φιλίτσα.

Δεν πέρασε πολύς καιρός έως ότου ο κυρ-Σταμάτης διαπιστώσει πως ο φόβος με σύμμαχο τη βεβαιότητα του πολέμου θα άλλαζαν την πορεία της δικής του ζωής αλλά και αυτής της οικογένειάς του.

Οι πρώτες δυσκολίες άρχισαν με τη δουλειά του. Οι άνθρωποι δεν χρειαζόταν πλέον έπιπλα. Φαγητό χρειάζονταν να θρέψουν τις οικογένειές τους. Και ο κυρ Σταμάτης το ίδιο χρειαζόταν. Γι’ αυτό παρέα με τους φίλους του, τον Κώστα και τον Άγγελο και το καϊκάκι τους βγήκαν μεσοπέλαγα να το αναζητήσουν στα σπλάχνα του Αιγαίου.

«Ο πατέρας μου κατάφερνε να βάζει φαγητό στο τραπέζι της οικογένειάς του κάθε βράδυ αλλά και στα τραπέζια των συγχωριανών του» λέει η Φιλίτσα.
Αυτό δεν ήταν όμως αρκετό για τον κυρ-Σταμάτη. Δεν τον χρειαζόταν μόνο η οικογένειά του, τον χρειαζόταν και η πατρίδα του.

Η ΜΥΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΚΥΡ-ΣΤΑΜΑΤΗ

Ήταν στα μέσα του 1941 όταν ο κυρ-Σταμάτης αποφάσισε μαζί με τους φίλους του να αλλάξει για χάρη της πατρίδας του το καθιερωμένο δρομολόγιο του καϊκιού του. Μαζί μ’ αυτό θα άλλαζε και τη ζωή δεκάδων στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων μεταξύ αυτών και πολλών Αυστραλών, που εγκλωβισμένοι πλέον στην ηπειρωτική Ελλάδα προσπαθούσαν να γλιτώσουν από τα χέρια των Γερμανών.

Η Εύβοια λόγω της θέσης της αλλά και της μικρής της απόστασης από την ηπειρωτική Ελλάδα είχε μεταβληθεί σε σταθμό φυγάδευσης πολλών στρατιωτών των συμμαχικών δυνάμεων. Τα μέρη του κυρ-Σταμάτη στη νότια Εύβοια λόγω της μορφολογίας του εδάφους παρέμεναν σχεδόν παρθένα από τη γερμανική μπότα, γεγονός που έκανε την φυγάδευσή τους πιο εύκολη υπόθεση. Δεν ήταν όμως μόνο αυτό.

Οι στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων φτάνοντας στην Εύβοια και με τη βοήθεια άλλων καϊκιών μπορούσαν να βγουν στο Αιγαίο έως ότου φτάσουν στα παράλια της Σμύρνης ή κάπου στη Μεσόγειο όπου τους περίμεναν πλοία των συμμαχικών δυνάμεων. Ο δρόμος προς την ελευθερία περνούσε από την Εύβοια. Στόχος της απόδρασής τους ήταν συνήθως ο ανεφοδιασμός. Επέστρεφαν με πυρομαχικά και τρόφιμα αλλά και πράκτορες, οι οποίοι με το που έφταναν στην Ελλάδα συνέπρατταν με τις ομάδες της εθνικής αντίστασης.

Η δουλειά του κυρ-Σταμάτη ήταν προκαθορισμένη. «Ο πατέρας μου τους έπαιρνε από κρυφές τοποθεσίες στα παράλια της Βοιωτίας και της Αττικής και τους μετέφερε με το καΐκι του μέσα στη νύχτα στο λιμανάκι της Στύρας. Από εκεί οι στρατιώτες ντύνονταν ως χωρικοί και με γαϊδουράκια για μεταφορικό μέσο διέσχιζαν το νησί για να φτάσουν στα ανατολικά του παράλια όπου τους περίμεναν άλλες βάρκες για να τους οδηγήσουν προς την ελευθερία».

Μεταξύ αυτών που κατάφεραν να γλιτώσουν από το μένος των ναζί χάρη στην αυτοθυσία του κυρ Σταμάτη και των φίλων του ήταν και Αυστραλοί στρατιώτες.
Ο ανθυπασπιστής Boulter, για παράδειγμα, που γεννήθηκε στο Φράνκστον της Βικτώριας, έπεσε στα χέρια των Γερμανών στις 29 Απριλίου του 1941 ενόσω βρισκόταν στην Καλαμάτα. Στη διάρκεια της μεταφοράς του από τις γερμανικές δυνάμεις κατάφερε να δραπετεύσει. Στις 22 Ιουνίου βρισκόταν στα παράλια της Βοιωτίας. Απ’ εκεί ο κυρ-Σταμάτης και η παρέα του τον οδήγησαν σε μοναστήρι της περιοχής. Οι καλόγεροι κανόνισαν με άλλη βάρκα να τον μεταφέρουν στην Σκύρο και απ’ εκεί με τη βοήθεια άλλων ψαράδων έφτασε στη Σμύρνη.  Και όλα αυτά χάρη στο δίκτυο των μερικών γενναίων Ευβοιωτών και τον κυρ Σταμάτη.

«Πολλοί Αυστραλοί και Άγγλοι στρατιώτες που κατέληξαν στην Εύβοια αποφάσισαν να παραμείνουν εκεί και όλα αυτά χάρη στη φιλοξενία και την φροντίδα που γνώρισαν από τους ντόπιους» λέει η Φιλίτσα.

ΕΚΚΛΗΣΙΑ, ΝΤΟΠΙΟΙ ΚΑΙ ΕΒΡΑΙΟΙ 
 
Και δεν ήταν μόνο οι στρατιώτες των συμμαχικών δυνάμεων που γνώρισαν την ανθρωπιά και την γενναιότητα του κυρ-Σταμάτη και των συγχωριανών του αλλά και οι κατατρεγμένοι Έλληνες εβραϊκής καταγωγής που είτε κατέληξαν στην Εύβοια είτε ζούσαν εκεί. Στα μάτια του κυρ Σταμάτη και των υπόλοιπων κατοίκων, που είδαν τους ναζί να σπέρνουν τον θάνατο, να καταστρέφουν ιερά και όσια, να σκοτώνουν αδιάκριτα πάνω από 60,000 ανθρώπους, οι πράξεις ανθρωπιάς έστω και ριψοκίνδυνες  ήταν ίσως η πιο σημαντική απόδειξη ότι παρέμεναν άνθρωποι.

«Ο επίσκοπος της Χαλκίδας και οι ιερείς του νησιού μου δημιούργησαν ένα ολόκληρο κύκλωμα με μοναδικό στόχο να προστατέψουν τους Ελληνοεβραίους κατοίκους αλλά και όσους Εβραίους κατέληξαν στην Εύβοια κατατρεγμένοι από άλλες περιοχές της Ελλάδας» λέει η Φιλίτσα και θυμάται μία ακόμα ιστορία που της είχε πει ο πατέρας της. «Μία οικογένεια δεν κατάφερε να γλιτώσει. Προσπαθούσαν οι άμοιροι να ξεφύγουν από τη ναζιστική μανία αλλά τους έστησαν καρτέρι σε ένα διπλανό χωριό. Τους σκότωσαν όλους εκτός από δύο κοριτσάκια που κατάφεραν να κρυφτούν στους θάμνους. Μία γυναίκα από το χωριό τα βρήκε, τα πήρε σπίτι της και με την βοήθεια του παπά του χωριού τα μεγάλωσε. Πριν από κάμποσα χρόνια το ένα από τα δύο αυτά κορίτσια γυναίκα παντρεμένη πλέον, επισκέφθηκε την Μελβούρνη. Την καλοδεχτήκαμε όλοι στο σύλλογό μας. Δεν μπορείς να φανταστεί!. Τα μάτια της δεν στέρεψαν ούτε στιγμή».

Από το http://neoskosmos.com/ της Μελβούρνης Αυστραλίας

Η "κραυγή απόγνωσης" ενός πολίτη για τα νοσοκομεία Κύμης και Καρύστου...

ΑΝΟΙΧΤΉ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Κύριε Αντύπα
Διάβασα στο Καρφί του Σαββάτου, ότι το Υπουργείο Υγείας πρόκειται να κλείσει το Νοσοκομείο «Παπανικολάου» στην Κύμη. Την γενέτειρα του ανθρώπου που με την επιστήμη του (τεστ ΠΑΠ) έσωσε, σώζει και θα σώζει ες αεί εκατομμύρια γυναίκες στο κόσμο, από τον καρκίνο της μήτρας. Ένοιωσα τέτοια ταπείνωση σαν Ευβοιώτης και σαν Έλληνας, όσο και αηδία για το πολιτικό γίγνεσθαι στην Χώρα μου. Αντί να του υψώσουν Ανδριάντα, ώστε όλοι όσοι διέρχονται από ΄κεί,  καθώς και πολλοί ξένοι να μαθαίνουν ότι αυτό το Κουμιώτικο παιδί, είναι σωτήρας εκατομμυρίων γυναικών, του κλείνουν και το σπίτι. Και υψώνουν αγάλματα σε ανθρώπους που εγκατέλειψαν την Πατρίδα όταν τους είχε ανάγκη, αντί να τους κρεμάσουν για εσχάτη προδοσία (π.χ. κ. Τριανταφυλλίδης – Καραμανλής). Αλλά όμως και οι εκλεγμένοι δια τις ψήφου του λαού της Εύβοιας τι κάνουν ; που βρίσκονται ; με τι ασχολούνται ; αφού από την κατοχή και εδώ, όποια κυβέρνηση και αν ήταν πάνω, είχαμε πάντα έξι βουλευτές, άσε που ο ένας από αυτούς θα ήταν και Υπουργός. Τι έκαναν μωρέ όλοι τους αυτοί ; απλώς έλαμψαν δια της απουσίας τους όπως και τώρα, που απουσίασαν από την συγκέντρωση διαμαρτυρίας του λαού της Κύμης, για να μην κλείσει το Νοσοκομείο. Ντροπή τους. Αλλά γιατί να ντραπούν οι άνθρωποι, αφού τους ψηφοφόρους τους έχουν σαν τα κατσίκια στην στρούγκα. Και για να μην τα ισοπεδώνουμε όλα, τελευταία είχε αναφερθεί και έκανε επερώτηση στη Βουλή για τα Νοσοκομεία Κύμης, Καρύστου και Σκύρου, η πρώην Βουλευτής Κυρία Κατερίνα Περλεπέ. Ντροπή σας και πάλι ντροπή σας ΕΠΙΟΡΚΟΙ ΒΟΛΕΥΤΕΣ


Μιχάλης Συμεών Μιχαηλίδης

Χαλκίδα  2221021148

"Αν πάρουν φωτιά κινδυνεύουν να καούν σπίτια"


Εδω κι ένα μήνα έχουν κοπεί τα κλαριά των δέντρων στο τέρμα της οδού Αργυροκάστρου, στο συνοικισμό Κάνηθος.

Έχει ειδοποιηθεί η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Χαλκιδέων, αλλά περι άλλα τυρβάζει...

"Αν πάρουν φωτιά κινδυνεύουν να καούν σπίτια" λένε οι περίοικοι


ΦΩΤΟ: ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΤΣΑΥΤΗΣ

Χαλκίδα: Φωτιά σε σπίτι - «Λαμπάδιασε» air condition

Έντρομοι στα μπαλκόνια τους βγήκαν το πρωί της Δευτέρας ιδιοκτήτες και ένοικοι σπιτιών επί της οδού Ιατρίδου στη Χαλκίδα.

Πυκνός μαύρος καπνός έκανε την εμφάνισή του μέσα από κατοικία, προκαλώντας αναστάτωση. Δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έσπευσαν στο σημείο (πέντε άνδρες και δύο οχήματα), θέτοντας τελικά υπό έλεγχο τη φωτιά που ξεκίνησε στο εξωτερικό μέρος κλιματιστικού.

Πηγή: eviazoom.blogspot.com

ΑΛΙΒΕΡΙ: «Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη»

«Αλλαξε τον κόσμο το 'χει ανάγκη».  Το σύνθημα του 39ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ» ταξιδεύει σ' όλη τη χώρα, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας. 

Σήμερα, Πέμπτη εκδήλωση στο Αλιβέρι (Κάραβος) στην Εύβοια, στις 8 το βράδυ, με αφιέρωμα στον Μπ. Μπρεχτ.

ΟΙ 34 ΠΡΩΤΟΙ ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ που τίθενται σε διαθεσιμότητα - ΟΛΑ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ

Προέρχονται από τους πενήντα κλάδους της τεχνικής εκπαίδευσης που καταργούνται


Δημοσιεύθηκε από το Υπουργείο Παιδείας την Τετάρτη η λίστα με τα ονόματα των 2.122 εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα μετά την κατάργηση των πενήντα ειδικοτήτων τεχνικής εκπαίδευσης. Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί και οι σχολικοί φύλακες αποτελούν την «δεξαμενή» για τους 4.260 υπαλλήλους που πρέπει να τεθούν σε διαθεσιμότητα στο πρώτο «κύμα» αυτής της διαδικασίας βάσει των όσων έχει συμφωνήσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με τους εκπροσώπους της Τρόικας.

Η διαπιστωτική πράξη που φέρει την υπογραφή του υπουργού Παιδείας, Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου και δημοσιεύθηκε από το alfavita.gr, προβλέπει ότι οι διευθυντές εκπαίδευσης θα πρέπει:

α) να εκδώσουν, για τον κάθε εκπαιδευτικό που τίθεται σε διαθεσιμότητα ατομική Διαπιστωτική Πράξη με ταυτόχρονη επικαιροποίηση της βάσης του Μητρώου Μισθοδοτούμενων Ελληνικού Δημοσίου (Απογραφή) με τα στοιχεία εκείνα των εκπαιδευτικών που τίθενται σε καθεστώς
διαθεσιμότητας (Αποδέσμευση των εκπαιδευτικών με την αιτιολογία «Θέση σε καθεστώς σε διαθεσιμότητας»),
β) να καταρτίσουν τους πίνακες των επόμενων μισθολογικών καταστάσεων με βάση τη μεταβολή της υπηρεσιακής κατάστασης των εκπαιδευτικών που τίθενται σε διαθεσιμότητα και την αποστολή τους στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών(ΕΑΠ).

Η ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΒΟΙΑ:


ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΠΑΝΩ ΣΤΗΝ ΛΙΣΤΑ ΝΑ ΜΕΓΑΛΩΣΕΙ

Αποστόλου- ΣΥΡΙΖΑ: Το νομοσχέδιο για τον τουρισμό υποσκάπτει τις προοπτικές της χώρας

Ο βουλευτής  του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Βαγγέλης Αποστόλου  και συντονιστής θεμάτων Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο., κατά τη χθεσινή συζήτηση στην ολομέλεια της βουλής για το σ/ν του Υπουργείου Τουρισμού: «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις», είπε στην ομιλία του τα εξής:

«Με τις νομοθετικές σας ρυθμίσεις  αλλά και τις προσωπικές σας παρεμβάσεις επιφυλάσσετε μια ανεπίστρεπτη και απαράδεκτη περιβαλλοντική υποβάθμιση για το σύνολο του φυσικού χώρου και ιδιαιτέρως για περιοχές μεγάλης οικολογικής αξίας.

Το ν/σ σας όχι μόνο επιχειρεί σκανδαλώδεις αλλοιώσεις στην ισχύουσα νομοθεσία για τον τουρισμό και τη δόμηση αλλά και υποσκάπτει τις προοπτικές της χώρας για μια πραγματικά βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη, με όρους οικολογικούς, κοινωνικούς και βεβαίως οικονομικούς.

Εσείς με την προσωπική σας παρέμβαση, όπως ανέφεραν πολλά δημοσιεύματα που δεν διαψεύστηκαν, δε αφήσατε το Υπουργείο Περιβάλλοντος πριν λίγο καιρό να γκρεμίσει ούτε ένα μαντρότοιχο, εντός της ζώνης του αιγιαλού, μιας ξενοδοχειακής μονάδας στην Κρήτη, δείχνοντας έτσι πως σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Είναι χαρακτηριστικό ακόμη ότι  κάποιες από τις ρυθμίσεις , που  περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο, είχαν υποβληθεί και το Μάρτιο του 2012 στη Βουλή και παρότι μετά από θύελλα αντιδράσεων είχαν καταψηφιστεί, τις επαναφέρετε και πάλι.

Όχι μόνο τροποποιείτε τον ισχύοντα χωροταξικό σχεδιασμό για τον τουρισμό αλλά και παρακάμπτετε την ήδη δρομολογημένη από το αρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος διαδικασία αναθεώρησης τού σχετικού Ειδικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και εξέτασης των προτεινόμενων ρυθμίσεων από το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού, που προβλέπονται από την ισχύουσα χωροταξική νομοθεσία.

Η παράκαμψη του Υπουργείου Περιβάλλοντος τόσο από εσάς στο πεδίο της πολεοδομικής και χωροταξικής νομοθεσίας και δραστηριότητας, όσο και από το Υπουργείο Ανάπτυξης στα ζητήματα επενδύσεων δημιουργεί μια πολιτικά ανερμάτιστη, νομικά επισφαλή και περιβαλλοντικά καταστροφική κατάσταση για τον φυσικό χώρο και τους φυσικούς πόρους.

Πρόκειται ουσιαστικά για υφαρπαγή αρμοδιοτήτων που στοχεύει στην εξαφάνιση του νομοθετικού πλαισίου προστασίας του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, στο όνομα μιας χαώδους, μακροπρόθεσμα μη βιώσιμης και σαφώς αμφισβητήσιμης με οικονομικούς όρους «ανάπτυξης».

Ποιος σεβασμός υπάρχει  στο ειδικό πλαίσιο χωροταξικού  σχεδιασμού για τον τουρισμό, για  παράδειγμα όταν επιτρέπεται η χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων στον ορεινό χώρο , όταν επιτρέπεται η κατασκευή σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων σε δάση και δασικές εκτάσεις, όταν αίρονται οι περιορισμοί για την ανάπτυξη τουριστικών δραστηριοτήτων σε περιοχές Natura ;

Θα σταθώ όμως ιδιαίτερα και σε ένα άρθρο που αφορά ένα θέμα που με διαφορετικές προϋποθέσεις θα συνέβαλε τα μέγιστα στην ενίσχυση της τουριστικής δραστηριότητας.

Είναι  το άρθρο 43 για τον αλιευτικό τουρισμό.

Καμιά μορφή  τουρισμού δεν δημιουργείται  με οποιοδήποτε νόμο αν δεν συμβαδίζει με την περιβαλλοντική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα. Υπάρχουν τα τεράστια θέματα της υπεραλίευσης, ερημοποίησης και ρύπανσης των ελληνικών θαλασσών. Χωρίς καμιά έρευνα, καταγραφή, μελέτη και αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί η απαιτούμενη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.

Υπάρχει και η σύγκρουση  έργου & συμφερόντων μεταξύ ψαράδων  και τουριστικών γραφείων που  δεν είναι βέβαιο ότι θα αρθεί  με οποιαδήποτε ΚΥΑ.

Με το ν/σ τακτοποιούνται επίσης και σωρεία παρανομιών, σε τουριστικούς λιμένες, σε χιονοδρομικά κέντρα και σε τουριστικά καταλύματα.

Και είναι απορίας  άξιο ότι οι ίδιες ρυθμίσεις υπάρχουν και στο ν/σ του ΥΠΕΚΑ για  την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης που χθες ολοκληρώθηκε η  συζήτηση στην Επιτροπή και την Πέμπτη στην Ολομέλεια.»

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...